Iditarod hundesledeløp

“The Iditarod Trail Sled Dog Race” er et årlig hundesledeløp som arrangeres tidlig i mars i Alaska. Løpet starter opp i Settler’s Bay og avsluttes i Nome. Hundekjørere og et lag på 21 sledehunder tilbakelegger en distanse på rundt 1500-1600 km (ruten veksler annenhvert år) på 9-15 dager eller mer. Iditarod har blitt arrangert siden 1973, og er oppkalt etter gruvebyen med samme navn.

Inspirert av difterimedisin

Inspirasjonen til løpet er blant annet den fantastiske historien om hvordan sledehunder forsynte befolkningen med difterimedisin i 1925. Norskfødte Gunnar Kaasen var en av hundekjørerne som var med på å redde befolkningen fra epidemien. Kaasen og hunden hans Balto ble verdenskjent som følge av dette. Hundesledeløpet er et viktig og populært arrangement i Alaska, der hundekjørerne er lokale helter. De fleste deltagerne er fra Alaska, men deltagere fra fjorten ulike land har deltatt. Første internasjonale vinner var i 1992, da Martin Buser fra Sveits vant. Den første kvinnen til å vinne Iditarod var Libby Riddles i 1985.

Norske deltakere i nyere tid

Flere nordmenn har deltatt i Iditarod, og i 2016 deltok rekordmange nordmenn. Den første norske deltageren som vant Iditarod var Robert Sørlie (i 2003 og 2005). Norske Joar Leifseth Ulsom har rekorden som både raskeste nordmann og raskeste ikke-amerikaner i Iditarod.